17 Ocak 2010 Pazar

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul



İstanbul artık resmen 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti…

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından, şehrin 7 farklı merkezinde eş zamanlı olarak düzenlenen açılış etkinlikleriyle İstanbul artık “resmen” Avrupa’nın Kültür Başkenti…

İstanbul, 2010 yılının başlaması ile birlikte sahip olduğu Avrupa Kültür Başkenti unvanını, 16 Ocak 2010, Cumartesi günü, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından 7 farklı merkezde gerçekleştirilen etkinliklerle ve görkemli bir kutlamayla karşıladı.

Kutlamalar, Haliç Kongre Merkezi’nde, Türkiye ve Avrupa’nın üst düzey devlet adamlarını ve diplomatları, iş ve kültür-sanat dünyasının önde gelen isimlerini, yerli ve yabancı basın mensuplarını bir araya getiren protokol töreniyle başladı. Tüm dünyaya yayılan İstanbul’un enerjisi, Taksim, Kadıköy, Sultanahmet, Pendik, Bağcılar, Beylikdüzü meydanlarında tüm İstanbulluların katılımıyla gerçekleştirilen kutlama etkinlikleriyle doruğa ulaştı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün teşrifleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Haliç Kongre Merkezi’nde, ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri olmak üzere yaklaşık 40 ülke ve uluslararası kuruluşun temsilcilerini, iş ve kültür-sanat dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren protokol töreni, saat 17.30’da başlayan açılış kokteyli ile başladı.

Ayrıca 2010 yılında bu unvanı taşıyacak diğer şehirler olan Essen ve Pecs’in yönetici heyetleri, Avrupa Kültür Başkenti unvanının gelişimine büyük katkı sağlayan önemli isimler, bu unvanının yaratıcısı Melina Mercouri’nin kardeşi Spyros Mercouris ve Avrupa Komisyonu üyesi diplomatlar da törende hazır bulundu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Muammer Güler katıldı.

Törende konuşan Şekib Avdagiç, şunları söyledi: “21.yüzyıla bütün dünya büyük bir değişimin, hem heyecanını hem sancısını yaşıyor. Böyle bir dönemde, İstanbul da, yeni yıla, yeni bir sıfatla giriyor: Avrupa Kültür Başkenti. İstanbul'u tüm dünyaya tanıtmaya, yeniden keşfedilmesini sağlamaya çabalıyoruz. Bütün projelerimizi, bunun için hazırlıyoruz. İstanbul, Avrupa ile Asya'yı birleştiren kutsal bir mühürdür. Şimdi bu mührü, her yere duyurma zamanı… Şimdi İstanbul'u yeniden keşfetmenin zamanı… Şimdi İstanbul'u izlemenin zamanı… Şimdi İstanbul zamanı...”

“İstanbul Büyüsü” izleyenleri büyüledi…



Yekta Kara’nın 16 Ocak için özel olarak tasarladığı ve sanat yönetmenliğini üstlendiği "İstanbul Büyüsü" adını verdiği adeta bir sanat şöleni niteliğini taşıyan özel performans açılış konuşmalarının ardından sahnelendi. 65 dakika boyunca, sanatın farklı dallarından 303 sanatçının sahnede yer aldığı gösteri; müzik, dans, şiir, İstanbul’a özgü ses ve görüntülerle, İstanbul’un sahip olduğu çok katmanlı derin kültürel mirası, şehrin enerjisini ve ilham kaynaklarını gözler önüne serdi.

Cüneyt Türel’in, "İstanbul’u Dinliyorum" şiir performansı ile başlayan gösteride, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Devlet Opera Korosu, MFÖ, Devlet Balesi, Sertab Erener, Bekir Ünlüataer, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Sefarad Sinagog İlahileri Korosu, Kevork Tavityan, Kubat, Zuhal Olcay, Silivri Halk Oyunları Topluluğu, Aynur, Yetkin Dikinciler, Fatih Erkoç, Dilek Türkan, İncesaz, Yarkın Perküsyon Grubu ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu sahne alarak çeşitli performanslar sergiledi.

Kaynak : istanbul2010.org


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DAF Park Isıtıcı Arızası | Daf Parking Heater Setting | Kalibrasyon Yapma | Webasto Arıza Kodları

 Daf XG XF CF Serilerinde bulunan PARK ISITICI yani Webasto kalibrasyonunu göstereceğim. Aracımızın öncelikle soğuk olması gerekiyor sulu w...