29 Nisan 2010 Perşembe

Asya'nın en uzun sualtı mağarasına daldılar

Akdeniz Üniversitesi Su Altı Topluluğu ve Su Altı Araştırma Uygulama Merkezi'nden dört kişilik dalış ekibi, geçtiğimiz yıl iki amatör dalgıcın boğulduğu esrarengiz Suluin mağarasındaki kalıntıları görüntüledi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisiyle birlikte 4 kişiden oluşan dalış ekibinin Asya'nın en uzun sualtı mağarası olan Suluin Mağarası'nda dalış yaptığını bildirdi.

Mağarada, 45 metre derinliğe indiklerini, kemik ve seramik kalıntılarını kamera ile görüntülediklerini ve fotoğraflarını çektiklerini kaydeden Gökoğlu, elde ettikleri görüntü ve fotoğraflarla mağara içindeki kalıntıların, arkeolojik, jeolojik ve antropolojik açıdan inceleneceğini vurguladı.

Gökoğlu, ''Akdeniz Üniversitesi Su Altı Topluluğu ve Su Altı Araştırma Uygulama Merkezi üyelerince bu mağaraya altıncı kez dalış yapılıyor. Daha önceki dalışlarımız mağaranın keşfine yönelikti. Bu dalışımızda ise mağaradaki kalıntıları görüntülüyoruz. Hem arkeolojik, hem jeolojik, hem de antropolojik açıdan kalıntıları görüntüleyip, Finike Kaymakamlığına ve Finike halkına sunmayı hedefliyoruz. Bu görüntüler basınımıza da verilecek ve Türkiye ile paylaşılacak'' dedi.

ESRARENGİZ MAĞARANIN BOYUTLARI BİLİNMİYOR

Suluin Mağarası'ndaki dalışların devam edeceğini belirten Gökoğlu, mağaranın tüm ayrıntılarını belirlemek istediklerini söyledi. Mağaranın tüm ayrıntıları çekmeye çalışacaklarını bildirdi. Mağaranın 40 ile 70 metre arasında çok ince, kalem gibi sarkıtlar olduğuna işaret eden Gökoğlu, ''Bu kadar derinlikte sarkıtların olması, mağaranın kuru bir dönem yaşadığını gösteriyor. Sarkıtlar kuru alanlarda, minerallerin sularla taşınıp aşağı doğru çekilmesi sonucu oluşur. Akdeniz Üniversitesi Su Altı Topluluğu ve Su Altı Araştırma Uygulama Merkezi zaten bu çekimleri hem arkeologlarla hem jeologlarda paylaşacak'' diye konuştu.

GEÇEN YIL İKİ DALGIÇ HAYATINI KAYBETTİ

Suluin Mağarası'na 1995 yılında Amerikalı Jarrod Jablonski ve ekibinin dalış yaptığını ve 122 metre derinliğe ulaştığını anlatan Gökoğlu, ''Ancak mağaranın tam olarak sınırları ve derinliği bilinmiyor. Aynı yıl, amatör bir grubun yaptığı dalışta iki kişinin hayatını kaybetmesi ile mağara gizemini korumaya devam ediyor'' dedi.

Finike Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan da dalış gurubunun çalışmalarını yakından izledi.

Veteknoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DAF Park Isıtıcı Arızası | Daf Parking Heater Setting | Kalibrasyon Yapma | Webasto Arıza Kodları

 Daf XG XF CF Serilerinde bulunan PARK ISITICI yani Webasto kalibrasyonunu göstereceğim. Aracımızın öncelikle soğuk olması gerekiyor sulu w...