29 Nisan 2010 Perşembe

NASA, son mekik uçuşunu Kasım'a erteledi

Amerikan uzay kuruluşu NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) monte edilecek bir bilimsel modülde değişiklik yapılabilmesi için son mekik uçuşunu Kasım'a erteledi.

NASA web sitesinde yaptığı açıklamada, Endeavour mekiğinin taşıyacağı Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) adı verilen ve parçacık fiziği deneylerinin yapılacağı modüle daha önce yerleştirilen mıknatısın değiştirilmesi kararından ötürü 29 Temmuz'daki fırlatma işleminin en erken Kasım ortasında yapılabileceğini belirtti.

Başta son mekik uçuşu için Discovery'nin 16 eylülde fırlatılmasını öngören NASA, bu tarihin de gerekirse değiştirilebileceğini kaydetti.

Amerikan uzay kuruluşu, 14 mayısta Atlantis uzay mekiğinin Florida'dan fırlatılması kararının ise değiştirilmediğini bildirdi.

Endeavour mekiğinin uçuş tarihindeki değişiklik, Başkan Barack Obama'nın şubatta UUİ'nin kullanım süresini en erken 2020'ye kadar uzatma kararından kaynaklandı. UUİ'nin kullanım süresinin uzatılmasıyla istasyondaki bilim adamlarına AMS ile daha önce öngörülenden daha uzun süre deney yapabilme imkanı doğdu.

Kozmik ışınları büyük bir isabetle ölçebilen AMS, evrenin en büyük sırlarından birisi olan karanlık maddeyi inceleyebilmek için temel fizik deneyleri açısından çok önemli bir araç .

AMS'nin bileşenleri ve ölçüm cihazları, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) üyesi ülkeler Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve İsviçre'nin yanı sıra ABD ve Çin'in katkılarıyla üretildi, montajı CERN'de yapıldı.

14 mayısta 6 astronotla UUİ'ye gönderilecek Atlantis uzay mekiği de Rus yapımı bir basınçlı mini-modül ile istasyonda kullanılacak ve değiştirilecek malzemelerle yüklü bir kargo modülü taşıyacak.

Son üç mekik seferinin ardından yaklaşık 30 yıldır hizmette bulunan uzay mekiklerinin emekliye ayrılması öngörülüyor.

Veteknoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DAF Park Isıtıcı Arızası | Daf Parking Heater Setting | Kalibrasyon Yapma | Webasto Arıza Kodları

 Daf XG XF CF Serilerinde bulunan PARK ISITICI yani Webasto kalibrasyonunu göstereceğim. Aracımızın öncelikle soğuk olması gerekiyor sulu w...