Google'ın sahip olduğu YouTube İtalya'da bir kız çocuğunun videosunu 3 saat geç kaldırdığı için mahkûm olurken Türkiye'de kişisel hakları ve hukuku tanımıyor.
Bir İtalyan vatandaşıyla ilgili videoyu 3 saat geç yayından kaldırdığı için hesap veren YouTube'un sahibi Google, Türkiye'de Atatürk'e hakaret içerdiği hukuk yoluyla ispatlanmış görüntüleri 26 aydır kaldırmıyor. Ülke vatandaşı değil, fırsatçı gibi davranan YouTube'un sahibi Google, kamuoyunda masum gösterilirken, İtalya, Almanya, Japonya gibi 9 ülkede yerel versiyonlarla toplumsal hassasiyetlere, kişisel haklara saygı gösteriyor. Türkiye'deki hukuku tanımamazlıktan geliyor. Türkiye'de MSN, Facebook gibi yoğun olarak kullanılan siteler sorun yaşamazken, Türkiye vatandaşı olmayan, hukuk ve hassasiyet tanımayan YouTube ve sahibi olan Google masum gösteriliyor. Türkiye'de tüzel kişilik kazanıp mahkeme kararlarına itiraz etme hakkı olan Google, kamuoyunda masum gösterilmenin keyfini sürüyor. YouTube'un sahibi Google bu kamuoyu ve basın desteğine, teknolojik açıklara güvenerek Türkiye'de hukuk tanımıyor. İtalya, Almanya, İngiltere, Brezilya'da vergi, telif hakları ve kişisel hakları dolayısıyla sorun yaşayan Google ve YouTube mamuoyu baskısını ve ekonomik çıkarların baskısını hissederse sorunu anında çözüyor.
REKLAMDA USTA VERGİDE HASTA!
Türkiye'de online reklam pazarını yönlendiren Google, Maliye Bakanlığı yetkililerinin 2006 ile 2008 yıllarına yönelik araştırmasında beyanname vermediği, defterleri tutmadığı için 71 milyon lira vergi cezası almış. Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd Şti Türkiye'de ticari kazanç elde etmesine rağmen Google kelimesindeki 'o' harfi kadar vergi ödediği ortada. Google yetkilileri ile görüşmeler uzlaşmazlıkla sonuçlandı.
YASAĞI SAVUNMUYORUZ HUKUKA SAYGI İSTİYORUZ
YouTube ABD dışında 9 ülkede kazandığı tüzel kişilik ve yerel versiyonla mahkeme kararlarına saygı gösteriyor. Her firma gibi Google da hizmet verdiği ülkenin vatandaşı olmalı. Hukuk kurallarının eksikleri de olsa saygı göstermeli.
TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPAN CEZALANDIRILIYOR
Fırsatçı şirketle, istihdam sağlayan, o ülkenin diline, hukuk kurallarına saygı gösteren şirketleri birbirinden hukuk kuralları, etik değerler ve ülke standartlarına saygı ayırır. Türkiye'de uzun vadeli yatırım yapan yabancı yatırımcılar, yerli internet şirketleri bu haksız rekabetle başa çıkamadıkları için cezalandırılmış oluyor.
YOUTUBE'UN 3 YILLIK MAHKEME SÜRESİ
Kostas Papafloratos tarafından "Stavreatos" takma adıyla 3 Mart 2007'de YouTube'a yüklenen Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret içeren video ilekapatma süreci başladı. Değişik mahkemelerce verilen kapatma kararlarından sonra Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 30 Nisan 2008 tarihli kararı gereği engellendi. Mahkeme sitenin Türkiye'den yetki belgesi almasını istedi. Google, "vatandaş" olup sorumlu atamadığı için YouTube hâlâ kapalı.
ÇUVALDIZI KENDİMİZE BATIRALIM
İnternette kişisel hakları odak noktasına alan düzenlemeler acilen yapılmalı. Bu süreçte sivil toplum örgütleri etkin rol almalı.
Sürecin 2 yıldan fazla sürmesine izin verilmemeliydi. Bu Türkiye'yi sansürcü gibi algılanmasına neden oldu. Almanya, kamuoyunu arkasına alarak süreci 4 ayda çözdü. Türkiye ise haklı davasında haksız oldu. Olaylar birbirine karıştı.
Kişisel hakların korunduğu hukuk sisteminin uygulayıcısı hukukçuların bu konuda uzmanlaşması sağlanmalı. Video paylaşım, sosyal medya hatta elektronik posta deneyimi olmayan bu uygulamaları hayatının parçası haline getirmemiş hukukçunun mamuoyu hassasiyetlerini kavraması ve mevcut hukuku yorumlaması imkânsız.
Veteknoloji
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder