6 Ocak 2011 Perşembe

2010'un tarayıcısı hangisi?


İnternet tarayıcıları 2010'da ne yaptılar?

Firefox, IE, Chrome ve diğerleri... 2010 yılında kim kazandı, kim kaybetti? İşte gerçekler...

2011'e girerken biraz geriye bakıp tarayıcıların piyasa paylarını incelemek için sanırız doğru bir zamandayız. İşte 2010'da tarayıcı dünyasında yaşananlar.

Internet Explorer 8, Microsoft'un en iyisi olmayı sürdürürken Internet Explorer 9'un herkese açık beta sürümü yayınlandı ve sadece üç ayda 20 milyon kez indirildi. Google Chrome, 2010'a 3.0 sürümüyle girdi ve seneyi 10.0 ile kapattı.

Toplamda Chrome 2010'un galibiydi. Internet Explorer ve Firefox toplam pazar paylarında düşüşler yaşarken Chrome, payını neredeyse ikiye katladı. Burada ikiye katlamak tabi ki göreceli bir ölçü. Internet Explorer, Chrome'un kazandığından daha fazla piyasa payı kaybetse de, Chrome'un yaklaşık yüzde 100'lük kazancı, Microsoft'un toplamda yüzde 10'luk düşüşünden az bir orana denk geliyor.

Chrome, Internet Explorer'ı geçebilecek mi?

Internet Explorer'ın tüm sürümlerine baktığımızda 2010'da yüzde 5'den fazla pazar payı kaybı yaşasa da, tarayıcının farklı sürümleri arasındaki durum biraz farklı. Internet Explorer 6 yaklaşık yüzde 7 düşerken Internet Explorer 7 ise pazar payında yaklaşık yüzde 6 kayıp yaşadı. Bu arada Internet Explorer 8 liderliğini sürdürdü ve ve yıl içinde pazar payını yaklaşık yüzde 8 artırarak yüzde 33.02'ye yükseltti.

Chrome ve Firefox gibi tarayıcıları bir arada incelemek biraz zor. Internet Explorer son on yıldır üç sürüm yayınladı ve hala kullanıcıları IE 6'dan ayırmakla uğraşıyor. Chrome ise sadece 2010'da yedi sürüm yayınladı. Sürümlerdeki çeşitlilik ve yeni sürümlerin yayınlanma sıklığı, tek sürümün önemli bir pazar payı elde etme olasılığını düşürüyor.

Apple'ın tarayıcısı Safari de kendinden söz edilmesini hak ediyor. Toplamda dördüncü sırada olan tarayıcı yıl içinde pazar payını artırdı.

Chrome her yıl pazar payını yüzde 5 artırmaya ve IE her yıl yüzde 5 düşürmeye devam ederse IE'yi 2015'de geçebilir. Ancak Chrome'un öncelikle Firefox pazar payını tehdit etmesi muhtemel. Ancak trendin Google'ın tarayıcısının lehine ilerlemeye devam etme ihtimali düşük.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DAF Park Isıtıcı Arızası | Daf Parking Heater Setting | Kalibrasyon Yapma | Webasto Arıza Kodları

 Daf XG XF CF Serilerinde bulunan PARK ISITICI yani Webasto kalibrasyonunu göstereceğim. Aracımızın öncelikle soğuk olması gerekiyor sulu w...