17 Şubat 2011 Perşembe

".beyin" formatıyla görüntüleri saklayın!

".jpeg"den daha iyi sıkıştırma yapılamayacağını mı düşünüyorsunuz? Bakın ondan büyük ne varmış...

Bilim adamlarının beyinle ilgili yaptıkları araştırmada aldıkları sonuçlara göre; beyin görüntüleri herhangi bir bilgisayarın yapabileceğinden çok daha iyi ve etkili bir şekilde saklayıp sıkıştırıyor. Bu konuda sinirler üzerinde çalışan bilim adamı Ed Connor şunları söylüyor; "Bilgisayarlar bizleri matematikte ya da satrançta yenebilir ama dünyamızı oluşturan nesneleri ayırt etmek, tanımak, anlamak, hatırlamak ve değiştirme konularında bizim elimize su dökemezler. Şimdilik ".beyin" formatı dünyadaki en iyi sıkıştırma algoritması gibi görünüyor."

Beyin gözden aldığı görüntüleri aynı bilgisayardaki görüntü dosyalarını ".jpeg" yapıp sıkıştırmak gibi kendi formatına göre sıkıştırıyor. Böylece bu görüntülerin üstünde daha sonradan çalışabiliyor. Connor ve takım arkadaşları ayrıca; beynin yuvarlak hatlı nesneleri daha kolay hatırladığını söylüyor; "Doğal nesnelerde köşeli ve az yuvarlak hatlar, tam yuvarlak hatlara göre daha fazladır. Daha nadir olan özellikleri akılda tutmak genel olanı akılda tutmaktan daha ekonomiktir."

Bu şekilde beynimiz, nesnelerin köşeli olan kısımlarını sıkıştırırken yuvarlak hatlı olan kısımlarını sıkıştırmadan olduğu gibi bırakıyor. Psikolojik deneylerin gösterdiğine göre de, nesnelerin çizimlerinde köşeli kısımlar silindiğinde nesne tanınabiliyorken, yuvarlak olan kısımlar silindiğinde insanlar nesneleri tanımakta güçlük çekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DAF Park Isıtıcı Arızası | Daf Parking Heater Setting | Kalibrasyon Yapma | Webasto Arıza Kodları

 Daf XG XF CF Serilerinde bulunan PARK ISITICI yani Webasto kalibrasyonunu göstereceğim. Aracımızın öncelikle soğuk olması gerekiyor sulu w...