Pentagon uyardı: Uzayda çok fazla atık var. Bunlar kontrolden çıkarak bir zincirleme reaksiyonla dünyadaki iletişimin kesilmesine neden olabilir.
ABD Savunma Bakanlığı, Pentagon, uzayda çok fazla atık bulunduğunu ve bu karmaşık ortamda uydular arasında bir çarpışmanın 'kontrolsüz bir zincirleme reaksiyona' neden olarak Dünya üzerindeki iletişimin kesilmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.
Pentagon'un raporuna göre, Dünya'nın yörüngesinde bulunan terk edilmiş roketler, parçalanmış uydular ve füze şarapnelleri, 'uç noktaya' ulaştı ve uzay aracılığıyla hizmet sağlayan 520 milyar dolarlık sektörü tehdit ediyor.
Uydular ya da büyük uzay çöpü parçaları arasında tek bir çarpışmanın binlerce atık parçasını harekete geçirebileceğini ve bunların her birinin önündeki uyduları parçalayabilecek yetiye sahip olduğu belirtiliyor.
GBS sistemleri, uluslararası telefon bağlantıları, televizyon sinyalleri ve hatta hava durumları da tamamen kesilme riski altında bulunan hizmetler.
ABD Savunma Bakanlığı'nın geçen yılki Uzay Durum İnceleme ara raporunda bu 'zincirleme reaksiyon' sonucunda ticari ve askeri uydu sistemleri için kullanılmaz hale geleceği uyarısı yapılıyor.
Raporda, büyük atık parçalarının uzay araçlarında ya da Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli astronotların hayatlarını tehlikeye atacağı endişesi de dile getiriliyor.
Mart ayında ABD Kongresi'ne sunulan ve kamuoyuna açıklanmayan raporda, "uzayın tıklım tıklım" hale geldiği belirtilerek, durumun daha da kötüleşeceği kaydediliyor.
Stokholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nden Hintli roket bilimci Bharath Gopeleswamy, dünyanın aşağı yorungesinde yani gezegenden 789- 998 kilometre yukarıda, bin 100 uydu varken halihazırda 370 bin parçadan fazla çöp olduğunu belirtiyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu Mart 2009'da büyük bir tehlike atlatmıştı. Eski bir uydudan kopan yalnızca 8 milimetre büyüklüğündeki bir parça, saatte 30 bin kilometrelik bir hızla istasyonun yakınlarından geçmişti.
Şubat 2009'da eski Rus uydusu ile Iridium İletişim A.Ş. uydusu arasındaki çarpışma sonucu dünya etrafında yaklaşık bin 500 çöp saniyede 7 kilometre hızla hareket etmeye başlamıştı. Bir Çin füze denemesi, Ocak 2007'de bir uyduyu yok etti ve 150 bin parça atığa neden oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder